Dentálhigiénia

Mit is jelent és miért fontos a dentálhigiénia? A tökéletes szájhigiénia nemcsak a fogak épségét vagy esetleges károsodásuk esetén azok restaurációját, illetve szanálását jelenti, hanem a fogakat körülvevő, a szájüregben fellelhető egyéb szövetek (íny, fogágy, nyelv) egészségének megőrzését is.

A leggyakoribb probléma a fogíny különböző eredetű gyulladásos elváltozásai, ami nemcsak a fogakat károsíthatja, hanem a fogakat körülvevő és rögzítő csontozatot, a fogágyat is, sőt egyéb szervi problémák, úgynevezett gócbetegségek kiindulópontja is lehet. Az ínygyulladás leggyakoribb kiváltó oka a fog nyakán, az íny szélen, ill. az ínytasakban kialakuló lepedék, vagy más szóval ’plakk’ okozza. Nem megfelelő szájhigiénia esetén, ha ez az állapot hosszú időn át fennáll, az íny, sőt a fogakat rögzítő csontozat sorvadását is okozhatja, ami természetszerűleg együtt jár a fogak meglazulásával, extrém esetben elveszítésével is. Ez a folyamat azonban a megfelelő fogászati kezeléssel megállítható, ill. lassítható.

ultrahangos fogkő-eltávolítás

A fogkő elmeszesedett foglepedék (plakk). Képződése függ a plakk mennyiségétől, de egyéb individuális tényezőktől (pl. a nyál összetételétől) is. Eltávolítására általában fél-egyévente van szükség. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás során a szerkezet leválasztja - a fogzománc tökéletes épségének megőrzése mellett- a fog felszínére rárakódott fogkövet, lepedéket, elszíneződéseket.

a fogak polírozása, tisztítása

Az hogy a mindennapjainkban megvalósíthassuk tökéletes szájhigiéniánkat, időnként szükség van a fogak polírozására, tisztítására. Sima felületen ugyanis kevésbé tud megtapadni a plakk, így nem keletkezik ínygyulladás és jelentősen visszaszorítható, ill. megállítható a fogkőképződés is.

ínykezelések

A dentálhigiéniás kezelés utolsó lépése, a megtisztított, polírozott fogfelületeknél az íny különböző oldatokkal való ecsetelése, kezelése. Ezek az oldatok gyulladáscsökkentő (antibakteriális), fertőtlenítő hatásukkal járulnak hozzá a beavatkozás sikeréhez.

Instruálás, motiválás

A rendelőben elvégzett komplett fogtisztítás csupán az első –bár nagyon fontos- lépés a tökéletes szájhigiénia elérésében. Az eredmény megőrzése érdekében fog- és szájápolási tanácsokat adok pacienseimnek, elmagyarázom az ehhez szükséges módszereket (helyes fogmosási technikák) és eszközöket (elektromos és kézi fogkefék, fogselyem, fogköz-tisztitó, stb.)

Fogkozmetika

fogfehérítés

A fogkozmetika terén talán a legkiemelkedőbb jelentőséggel a különböző fogfehérítési technológiák bírnak. Megjelenésünket, ápoltságunkat nagymértékben befolyásolja fogazatunk állapota, esztétikája. Fogaink eredeti színét örökletes tényezők alakítják. Az idő múlásával és persze életmódunktól, táplálkozási szokásainktól függően egyre jobban elszíneződnek fogaink. Mindnyájan tapasztaltuk, hogy a fogfehérítő fogkrémekkel lényegesen nem tudjuk megváltoztatni fogaink színét. Alapvetően kétféle módszer áll rendelkezésünkre: a professzionális otthoni- ill. a rendelői fogfehérítés. Mindkét alkalmazás biztonságos és hatékony eszköz fogaink fehérebbé tételére. Az eljárás mindkét esetben egy gél segítségével történik, amely a fog alapszínét,ill. a felületén lerakódott elszíneződéseket a felszabaduló oxigén segítségével elhalványítja és kifehéríti. A rendelői változatot meggyorsítja és még hatékonyabbá teszi egy speciális lámpa használata.

fogékszer

A fogékszer kis csiszolt kristály vagy drágakő, amely különböző színben, méretben, formában elérhető. Az eljárás során az ékszer egy speciális ragasztási technikával rögzül a fogon. Lényeges, hogy a fogzománc mindenféle károsodása nélkül felhelyezhető, majd esetleg később szintén sérülésmentesen eltávolítható.