Dentálhigénia

Dr Zimmer Fogorvos

Mit is jelent és miért fontos a dentálhigiénia? A tökéletes szájhigiénia nemcsak a fogak épségét vagy esetleges károsodásuk esetén azok restaurációját, illetve szanálását jelenti, hanem a fogakat körülvevő, a szájüregben fellelhető egyéb szövetek (íny, fogágy, nyelv) egészségének megőrzését is.

A leggyakoribb probléma a fogíny különböző eredetű gyulladásos elváltozásai, ami nemcsak a fogakat károsíthatja, hanem a fogakat körülvevő és rögzítő csontozatot, a fogágyat is, sőt egyéb szervi problémák, úgynevezett gócbetegségek kiindulópontja is lehet. Az ínygyulladás leggyakoribb kiváltó oka a fog nyakán, az íny szélen, ill. az ínytasakban kialakuló lepedék, vagy más szóval ’plakk’ okozza.

Nem megfelelő szájhigiénia esetén, ha ez az állapot hosszú időn át fennáll, az íny, sőt a fogakat rögzítő csontozat sorvadását is okozhatja, ami természetszerűleg együtt jár a fogak meglazulásával, extrém esetben elveszítésével is. Ez a folyamat azonban a megfelelő fogászati kezeléssel megállítható, ill. lassítható.

Ultrahangos fogkő-eltávolítás

A fogkő elmeszesedett foglepedék (plakk). Képződése függ a plakk mennyiségétől, de egyéb individuális tényezőktől (pl. a nyál összetételétől) is. Eltávolítására általában fél-egyévente van szükség. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás során a szerkezet leválasztja - a fogzománc tökéletes épségének megőrzése mellett- a fog felszínére rárakódott fogkövet, lepedéket, elszíneződéseket.

A fogak polírozása, tisztítása

Az hogy a mindennapjainkban megvalósíthassuk tökéletes szájhigiéniánkat, időnként szükség van a fogak polírozására, tisztítására. Sima felületen ugyanis kevésbé tud megtapadni a plakk, így nem keletkezik ínygyulladás és jelentősen visszaszorítható, ill. megállítható a fogkőképződés is.

Ínykezelések

A dentálhigiéniás kezelés utolsó lépése, a megtisztított, polírozott fogfelületeknél az íny különböző oldatokkal való ecsetelése, kezelése. Ezek az oldatok gyulladáscsökkentő (antibakteriális), fertőtlenítő hatásukkal járulnak hozzá a beavatkozás sikeréhez.

Instruálás, motiválás

A rendelőben elvégzett komplett fogtisztítás csupán az első –bár nagyon fontos- lépés a tökéletes szájhigiénia elérésében. Az eredmény megőrzése érdekében fog- és szájápolási tanácsokat adok pacienseimnek, elmagyarázom az ehhez szükséges módszereket (helyes fogmosási technikák) és eszközöket (elektromos és kézi fogkefék, fogselyem, fogköz-tisztitó, stb.)